Zagušljiv i mračan prostor Helsinškog odbora…

5
185
Sonja Biserko  

Hoću da znam zašto Helsinški odbor u Srbiji i gospođu Sonju Biserko primarno interesuje političko analiziranje i agitovanje, a ne ljudska prava? Ko i zašto podržava i plaća da Helsinški odbor u nasoj zemlji radi suprotno onome što bi trebalo da čini? Dokle će se trpeti „demokratska“ šamaranja, koja ova dama deli i levo, i desno po Srbiji, a cilja na Kosovo, Vojvodinu i Rašku oblast? Da li se konstantno ponavljani bezobrazluk posmatra pasivno, samo zato što su medije ubedile srpsku javnost da je to demokratska obaveza Srbije? Koja to demokratija može da nametne bilo kome obavezu, sem političarima i nekim medijima u Srbiji, da Sonji Biserko i njoj sličnim, otvore sva vrata, da daju na uvid dokumente koji je interesuju, da joj odgovore na svako njeno pitanje i da prihvate sve što se u ime „njenog“ Helsinškog odbora napiše ili kaže? Bez obzira da li napisano ili rečeno ima osnov ili ne, da je ponekad tačno, ponekad neistinito, umanjeno ili uveličano, a najčešće je modifikovano u zavisnosti o čemu, ili o kome je dama pisala ili govorila. Može li istovremeno da se prihvati kao normalno, da Helsinški odbor i Sonja Biserko nikada ne odgovore na neko, za građane važno, i od građana Srbije, njima postavljeno pitanje?!


U izveštaju Helsinškog odbora za 2007. objavljen je spisak sa imenima profesora Pravnog fakulteta u Beogradu, koje gospođa Biserko karakteriše kao štetne po „vrednost sitema na kome danas počiva Evropa“?! Osnov za njenu konstataciju je što „ovi ugledni profesori negiraju Haški tribunal“, ovakav kakav jeste, i što dovode u pitanje njegovu korektnost?! Da li su gospođi Biserko zaista nepoznata prava svakog pojedinca, što znači i ovih profesora , da mogu da misle drugačije i da to „drugačije“ mogu i da kažu? Da li je njoj poznato da je u svakom demokratskom i civilizovanom društvu neophodno da se za mišljenje ili stav bori demokratskim dijalogom uz međusobno uvažavanje sagovornika, i da se ukazuje baš na vrednosti i poštovanje sistema i funkcionisanja demokratije i međunarodnog i ljudskog prava, bez pretnje i upotrebe ekonomske ili vojne sile, bez bacanja konvencijom zabranjenih kasetnih bombi po civilima i „pokrivanja“ određenih prostora projektilima sa osiromašenim uranijumom? O takvim područjima Kosova i centralne i južne Srbije, gde se godinama ugrožava i gde će se decenijama ugrožavati primarno, ljudsko pravo na zdravlje i život, u izvestajima Helsinskog odbora, koliko je meni poznato, nikada nije ukazivano. Ili mi je možda promakla lista sa nazivom instituca gde su zaposleni i navedenim imenima onih koji su odgovorni za gore navedene i međunarodnim konvencijama zabranjene zločine!?

Helsinški odbor u Srbiji i njen prvi borac za ljudska prava, gospođa Biserko, ne krije da se oni zapravo bave političkim, ekonomskim, medijskim i svim drugim analizama i da se te njihove analize i predlozi „čitaju u Briselu“?! Čitaju se u i publikovane liste sa imenima profesora za koje ona tvrdi da su štetni za Evropu, ali u Briselu ne gledaju TV emisije iz Srbije, u kojima „biser“ Biserko konstantno odbija da odgovori na pitanje voditelja i kaže ime autora nekog od tekstova u objavljenom godišnjem izveštaju Helsinškog odbora. Ta gospođa, koja uporno govori o vrednosti svakog i svačijeg transparentnog delovanja, zadržala je sebi ekskluzivno, nedemokratsko i nemoralno pravo da prećuti odgovor na to pitanje. Posle ponovljenih insistiranja voditelja emisije, ipak je izgovorila „ime i prezime“ autora teksta pa sada svi znamo da se gospođa ili gospodin, autor budalastih analiza i konstatacija, zove: Tim Helsinškog odbora. Naravno da u Briselu, pored sadašnjeg imena ovog gospodine ili gospođe Tima, znaju i devojačko prezime autora koji je, stupivši u brak sa „bogatim supružnikom“, postao neka uvažena i dobro situirana osoba. Međutim znaju i da ono što je napisano u godišnjem izveštaju Helsinškog odbora za 2007. godinu u mnogo čemu nema dodirnih tačaka sa neupristrasnom i korektnom analizom, a najmanje sa ljudskim pravom. U tom evropskom Briselu već duvaju jesenji vetrovi, pa dok političari idu na posao gde u Evropskom parlamentu dele pravdu, zaklonjeni od vetra, ne vide koliko se ta otrcana transparentnost kojom se decenijama hvale, danas uz pomoć Sonje Biserko, izgubila u nekom zagušljivom i mračenom prostoru, u kome je teško nazreti, a kamoli videti ili prepoznati granice dozvoljenog i prihvatljivog.

A što se tiče profesora Pravnog fakulteta u Beogradu, gospođa Biserko reče u TV emisiji „Nije srpski ćutati“ da ona i Helsinški odbor ne traže od njih ili Pravnog fakulteta ništa. Odnosno traže samo malu, zanemarljivu i nevažnu sitnicu, koju nazva: „Promenu Nastavnog programa“. Ovim gospođa Biserko, a ne ja, upućuje jasan poziv prvenstveno srpskom rasejanju i upozorava nas, da je vreme da počnemo udruženo da delujemo i da od Helsinškog odbora, od političara i vlada zemalja Evropske unije, ali i od drugih finansijera njenog i drugih, sličnih delovanja u Srbiji, zatražimo odgovor: Na osnovu čega i dokle će da od drugih zahtevaju ono što nikada ne dozvoljavaju da drugi zatraže od njih? Ukoliko za takve „aktivnosti“ nema zakonskih osnova u tim zemljama, pojedinci u srpskom rasejanju mogu, i treba da podnesu tužbu protiv odgovornih u tim zemalja.

Nikola Janić

5 KOMENTARA

 1. Gospodin Janic se ocigledno oporavio od saobracajnog udesa i opet je onaj “nas” Nikola. Nastavite gospodine Janicu i dovrsite posao. Siguran sam da ce postena srpska dijaspora, koja nije protiv Evrope ali nece ni dozvliti diskriminaciju naseg naroda, biti svama i uz vas.

 2. Postovani Nikola,

  sa izuzetnim zadovoljstvom sam, iz dva razloga, procitao Tvoj tekst o delovanju Sonje Biserko. Najpre, sto je to dobar znak da se brzo i uspesno oporavljas od posledica saobracajnog udesa i, drugo, sto si za razliku od mnogih srpskih politicara i medija, razoblicio delovanje Helsinskog odbora, odnosno Sonje Biserko i njenog “tima” koji svim silama, bez ikakvih posledica, otvoreno rade na daljem razbijanju vec osakacene Srbije,
  Srdacan pozdrav R.R.

 3. Gospodo,
  Ovo smo i zasluzili kada biramo ljude da nas predstavljaju u svetu, da nam vode drzavu koji se greju na lomaci koju svake godine potpaljuje kvisling Sonja Biserko. Ti koji vode drzavu postavljaju i odgajaju koordinatora Sorosove fondacije u Srbiji na celu Nacionalne biblioteke Srbije, a clana Biserkinog kvinsliskog odbora za direktora izdavacke delatnosti te iste biblioteke evo vec pola decenije. Novina “Vreme” im je ustupilo i svoj podlistak u kome prozivaju i proglasavaju nacionalistima najeminentnije srpske naucnike i pisce, poput akademika Radovana Samardzica. Sava ta betonerija i bizuterija koja ubija i majku Srbiju za “saku dolara” i nije nista drugo do pihtija i lihtija, betonerija i bizuterija. Nista od njih nisu bolji ni oni u cijoj hladovini i okrilju sve to rade sto covek, s gradjanskim kredibilitetom, nikada ne bi cinio.

 4. Zahvalio bih na ovim rečima koje mi u lavini osećanja koja žele da preovladaju a vezana su za dotičnu gospođu koja svakom svojom izjavom pa i ovom večerašnjom na htv-u vređa i dovodi polagano ali sigurno u sociopatsko stanje moju svest i ozbiljno mi ugrozava zdravlje te molim bilo koga tko me moze uputiti na kvlitetnu i adekvatnu pravnu pomoć i bez obzira sta mi je supruga advokat ja ne želim svoj drugi deo porodice da uvodim u patnje i strepnje koje sam sa svojim roditeljima proživeo u mojem rodnom gradu Zagrebu napominjući da smo kao porodica oduvek bili proevropskih , demokratskih pogleda krajnje antimilitarističkih stavova i nismo ni zagovarali ni učestvovali u radnjama koje bi ugrozile bilo čiju psihu a kamo li život. Izjave gospođe Sonje Biserko po mome mišljenju se mogu meriti sa bilo kojom paljbom iz vatrenog oružja na moju ličnost tj ja ih doživljavam isto kao neki Vukovarac ,Sarajlija ,Gospićanin,Srebreničanin/nebitna nacija/ LIČNO.Zbog te gospođe koja specijalnim psihološkim oruđima utiče na moju svest i zdravlje i koja koristeći putem medija iste metode plasira u mojoj svesti bez moje volje /kao da detetu puštate filmove sa explicitnim nasiljem/ a iste su poznate i kažnjive po međunarodnim zakonima molim nekoga tko bi podržao moju privatnu tužbu protiv gospođe Sonje Biserko ili medija ili ministarstva koji prenose ,distribuiraju i odobravaju sadržaj explicitnog mentalnog nasilja bez upozorenja.Nismo svi isti…

 5. Postovani Nikola,s obzirom da Vas poznajem,zelim samo i ovim putem da Vas pozdravim i pruzim moju moralnu podrsku u borbi i radu na ocuvanju srpskih nacionalnih interesa.Nadam se da ce uz Vase delovanje biti porazene ove mracne antisrpske destruktivne snage koje vode Biljana Kovacevic Vuco,Sonja Biserko i njima slicni. Srdacno Vas pozdravlja-Dejan-obezbedjenje hotela Moskva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komentar ovde
Molimo unesite vaše ime ovde