Pre 10 godina

0
126
SVT Logo

Izvod jednog manjeg dela iz dijaloga sa programa svedske televizije oktobra 1998.

Posle prologa emitovanja najaktuelnjih desavanja na Kosovu, ide razgovor u studiju:

Voditelj: ”Kako vi komentarisete ovu pat poziciju?”

Janić: ”Prvo ne mogu da razumem da Nato može da zaboravi da su Ujedinjene nacije te, a ne Nato, koje treba da se izjasne u ovom slučaju. Da Nato hoce da bombarduje Srbe da bi, kako kažu, sprečili srpske zločine nad civilnim albanskim stanovništvom je čista laž. Nato političari lažu. Ako nekoga hoće da bombarduju da bi zaštitili njihovo civilno stanovništvo, onda neka bombarduju Kolumbiju gde se nedeljno ubije više dece nego što ih je na Kosovu poginulo za celu godinu dana. Ili Alžir gde …

Voditelj: ”Ti smatras da je u pitanju neka igra…”

Janic: ”Verujem da Nato ima druge razloge za bombardovanje Srpskih polozaja”

Voditelj: ”Koji su to razlozi?”

Janic: ”To znaju oni sami. Sta ja znam to je da da javnost u zapadnim zemljama slusa njihove lazi i veruje im…”

Tokom programa ponovo su pustene slike navodnog maskra nad albancima, posle kojih se voditelj obraca Nikoli:

Voditelj: ”Kako reagujes ti na ove uzasne slike?”

Janic: ”Jesu uzasne. Ali zelim da naglasim da sam vam juce dao video materijal sa uzasnijim slikama o stradanju srpskih civila, koje vi kazete da ne mozete da pokazete zbog jezivog sadrzaja i izgleda…”

Voditelj: ”Pokazacemo i njih. Ali hocu da prvo vas komentar na ove slike”

Janic: ”Ovo je ista prica koja se ponavlja iz godine u godinu. Ali prvo pitanje mom bivsem a i dalje sadasnjem zemljaku je da nam objasni na kojim osnovama albanci zasnivaju  trazenje da prisvoje Kosovo samo za sebe”?

Albanski novinar Miliam Zeka: 
”Ako makedonci mogu da budu samostalni, ako Crna Gora moze sa pola miliona ljudi da bude Republika, zasto to ne moze da bude dva miliona Kosovskih albanaca, dozvolte da odgovorim na drugo…””

Janic: ”Odgovori prvo na prvo. Zasto vi smatrate da Vi imate pravo na Kosovo kada ceo svet i dalje stoji na stanovistu da je Kosovo Jugoslovenska teritorija?”

Zeka: ”Mi bi pre rata prihvatili federaciju ali problem…”

Janic: ”Moje pitanje je na osnovu kog prava smatrate da samo Vi imate pravo na Kosovo?”

Zeka: ”Zato sto nas Milosevic ne prihvata kao ljude…”

Janic: ”Ja prihvatam tebe kao coveka…”

Voditelj: ”Nikola moramo da pokazemo…”

Janic: ”Dozvolte da dodam da su u vreme sukoba u Krajini, u Hrvatskoj, kosovski albanci odlazili u Hrvatsku kao dobrovoljci da ratuju protiv Srba u Hrvatskoj koji su trazili autonomiju, a danas smatraju da oni treba da dobiju Kosovo…”

Voditelj: ”Da pokazemo one slike koje ti zelis da se vide i da kazemo da su srpski civili takodje zrtve…”

(Pokazuju se slike spaljenih i ostecenih srpskih sela ali ne i masakra nad srpskim civilima)

Voditelj nakon ovog priloga pita albanskog predstavnika da li se vrse zlocini nad srpskim civilima, nasta ovaj odgovara da ne zna i da u ratu dolazi do svakakvih zlocina.

U nastavku debate Janic iznosi moguänost predpostavke da procentualno na podrucju Kosova vise stradaju Srpski civili ako se ima u vidu da albanci cine 90% a Srbi samo 10% tadasnjeg stanovnistva na Kosmetu.

Janic smatra da je velika steta da nakon izjave albanca da ”ne zna da li se cine zlocini nad Srbima” nije mogao da iznesem konkretne brojke o stradanju srpskih civila, sto bi sigurno imalo velikog efekta. I pored pismenog trazenja ovih podataka od Ministarstva informacije Srbije (i u telefonskom razgovoru sa sekretaricom ministra Vucica, kao i ponovljenom faxu od 02.10.98) ni tada ni kasnije, od Ministarstva spoljnih poslova, kada je ministar bio Goran Svilanovic; od Koordinacionog centra, kada je gazdovala Sanda Raskovic; od ministarstva za dijasporu kao ni od Ministarstva za Kosovo i Metohiju, sa ministrom Samardzicem, trazeni podatci o stradanju srpskih civila nikada nisu dostavljeni. I dan danas mi je neshvatljivo da u situaciji kada je nasoj zemlji pretilo bombardovanje, kada je svaka rec istine izgovorena na zapadu od velike vaznosti (bez obzira od koga i u kojoj zemlji je recena), Ministarstvo cija je delatnost informisanje, resorno Ministarstvo za KiM, kao i MzD, ne prosledjuju trazene podatke, pa öak ni organizacijima i ljudima koje godinama, i o svom trpåku, rade na informisanju o tragicnim desavanjima u nasoj zemlji.

Smatram da se hitno i konkretno treba diskutovati o (ne) radu i (ne)efikasnom informisanju javnosti van granica Srbije, jer je takvo informisanje i dalje egzistencijalno vazno za maticu Srbiju i njene gradjane.

Kao predsednik jedne od celnih organizacija u rasejanju u nedoumici o tome sta da odgovorim Srbima koji mi se obracaju pitanjima o dugogodisnjem (ne)delovanju nasih vlasti po tom pitanju? Sta da kazem svim onim mladim Srbima, starosti izmedju 25 i 32 godina, koji su rodjeni i skolovani u Svedskoj, a koji se takodje cesto javljaju i nude pomoc na sirenju informacija o Srbiji i narodu kome pripadaju? Mnogo je pitanja koja smo duzni da postavimo i da zajedno istrajemo u zahtevu za odgovor, ne obaziruci se na eventualan licni rizik ili od sujetnih i iskomplesiranih pojedinaca uvek prisutan bojkot.

Dozvoljavam sebi da se vratim na poslednje recenice izgovorene u dijalogu, debati na svedskoj Televiziji jos pre deset godina:

Voditelj: ”Postoji li mogucnost za mirano resenje medju vama?”

Janic: ”Naravno da postoji. Licno ne prihvatam bilo kakvo nasilje, nad bilo kojim civilima i normalno je da moramo razgovarati i u buducnosti. Voleo bih da govorimo o zajednickom buducem zivotu u zajednickoj zemlji. Ali situacija i dijalog gde jedna strana iskljucivo govori: ne mozete dobiti nista, a druga trazi celo podrucje iskljucivo samo za sebe, ne donosi dobru i mirnu buducnost nikome …


PRILOG: Pismo poslato Ministartstvu Informacija Stbije


02.10.1998.

Ministarstvo Informacija

Fax: 009381 11 681845

Postovana Gospodo,

Obavestavam vas da ce u utorak, 06.10.1998. na inicijativu ”Glasa Srpskog Naroda” na najgledanijem Tv kanalu svedske televizije doci do diskusije o situaciji na Kosovu i Metohiji izmedju predstavnika kosovskih albanaca i predsednika ”Glasa Srpskog Naroda”, Nikole Janica.

Radi sto efikasnijeg nastupanja u iznosenju podataka o dogadjanjima na Kosovu i Metohiji, molim Vas da nam hitno prosledite tacne podatke i cifre o stradanju srpskih civila i pripadnika nase policije i vojske.

Posebno nas interesuje:

  1. broj, odnosno koliko je dece i zena izgubilo zivote u napadima i akcijama sprovedenih od  albanskih terorista;
  2. etnicko poreklo zrtava;
  3. broj izbeglica koji su se tokom zadnjih nedelja vratili u svoja mesta i domove, kao i vrednost humanitarne pomoci koja im je upucena od strane Vlade i Srpskog naroda. 

Deo materijala koji se moze naci na vasim internet stranicama nije specifican a deo toga je i kasnijeg datuma.

U ocekivanju ovih i drugih podataka koje Vi smatrate vaznim, unapred zahvalan,

Nikola Janic,

Predsednik ”Glasa Srpskog Naroda”

PS.  (Zbog kompjuterskog slanja ove poruke izostaje svojerucni potpis gospodina Janica)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komentar ovde
Molimo unesite vaše ime ovde