Neko laže, neko maže… Kako da znamo ko i dokle će?

0
175

U subotu 29. decembra 2018. održana je još jedna protestna šetnja u Beogradu. Ko je šetao i koliko je njih šetalo informisani smo putem elektronskih i štampanih medija u Srbiji, ali i izvan nje. Da li su građani (ne)informisani ili se „ne“ napisano u zagradi ispred reči informisanje, odnosi samo na javnost Srbije? Da li je naša dijaspora srećnija što, možda, u medijima drugih zemalja vidi suprotnu sliku i suprotnu istinu, od one koja je dostupna našim rođacima i prijateljima u matici?

Na najgledanijim kanalima švedske televizije, u emisijama vesti i dnevnim novinama u kojima zadnjih godina retko govore i pišu o Srbiji, emitovan je prilog sa protestne šetnje održane u Begradu 29. decembra 2018. a u štampanim medijima vest je najavljena naslovima: „Protestne šetnje u Srbiji se nastavljaju“, „Demonstracije protiv srpske vlade“, „Nove demonstracije u Srbiji – 25.000 na ulicama Beograda“.

Foto: informer.rs / Printscreen

Da ne ulazimo u nagađanja o istinitom broju demonstranata, jer razlika u broju prisutnih demonstranata je osam, pa i više puta, veća ili manja, u zavisnosti od toga koji i čiji mediji su o tome „informisali“ javnost. Prvu informaciju i fotografiju sa demonstracija u Beogradu, objavljenu u nedelju u 00:22 minuta, sa naslovom: „NEMA LAŽI, NEMA PREVARE! Svaki čovek na protestu označen je crvenom tačkom, PREBROJTE SAMI!“, videli smo u najtiražnijim dnevnim novinama Srbije:

Foto: informer.rs / Printscreen

Tačno 11 sati i 14 minuta posle ove objave, iste novine su na njihovom portalu objavile vest da: „Učesnike protesta u Beogradu crvenim tačkicama nije brojala policija, VEĆ VELIKA ZAPADNA AMBASADA!

Za razliku od njih prvi kanal švedske televizije i dnevni list „Svenska dagbladet“, kao i drugi mediji u Švedskoj, najavili su vest sa fotografijom koju nismo videli na portalu srpskih novina i brojkom od 25 000 demonstranata, što je oko deset puta više od broja koji smo na portalu najtiražnijeg lista u Srbiji pročitali u njihovom prvom tekstu. U potpisu te fotografije procenjuje se da je oko 25 000 ljudi „izašlo na ulice da demonstrira protiv vlade“.

Foto: „Svenska dagbladet“ / Printscreen

Na Twiteru je i forografija gde se vidi da se kolona demonstranata proteže na dve ulice:

Foto: Twitter / Printscreen

Ko laže, ko maže i ko (ne)pokazuje istinu? Obaveza portala www.koreni.rs nije da donosi zaključak o nečemu gde nismo bili prisutni i nismo svedoci ni laži ni istine. Naša dužnost prema posetiocima portala, i obaveza kao što je i obaveza svih medija u svetu, pa i srpskih i švedskih, jeste da javnost korektno informišemo o svemu što je u interesu građana.

Verovali smo decenijama, i verujemo i danas, da svako izvrtanje ili prećutkivanje važnih dešavanja u Srbiji, ili sa Srbima na prostorima bivše Jugoslavije od njenog raspada do danas, samo doprinosi još većoj šteti državi i građanima u njoj. Svim građanima!


Nikola Janić

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komentar ovde
Molimo unesite vaše ime ovde