Dijasporu ništa ne pitaju

0
167
Nacional  

Janić: Mogućnost koju je nova vlada dala dijaspori da glasa je velika prevara i mrtvo slovo

Glasanje u inostranstvu veoma skupo, a malo glasača

Beograd – Broj naših državljana koji su se do sada prijavili da glasaju u dijaspori je toliki, da će svaki pojedinačni glas koštati Srbiju oko 15.500 evra po čoveku – kaže Nikola Janić, ugledni član srpske dijaspore iz Švedske.

On se trenutno nalazi u Beogradu, gde pokušava da upozna našu javnost s problemima srpske dijaspore i njihovim mogućnostima da pomognu Srbiji.

Janić kaže da je država za glasanje u dijaspori obezbedila 17 miliona evra, ali navodi primer da se pre dva dana u Stokholmu samo jedna osoba prijavila da glasa na predsedničkim izborima, što je tendencija i u ostalim delovima Evrope.

– Mogućnosti koju je nova vlada dala dijaspori da glasa je velika prevara i mrtvo slovo. Neizvodivo je i neefikasno da glasanje bude samo po konzulatima i ambasadama. Pre zakona trebalo je prvo da dođe do dijaloga s dijasporom, da bi se stvorile mogućnosti da se u svetu glasa kao i ovde, po školama, opštinama – navodi Janić

 

On upozorava i na mogućnost da dijapora bude zloupotrebljena u međustranačkim sukobljavanjima i kao primer navodi mogućnost da u slučaju pobede radikala, vlast bi mogla da obori izbore zbog nepravilnosti glasanja u dijaspori, a to bi svu krivicu svalilo na naše ljude u Evropi.

– Mi ionako imamo neprijatnosti u matici. Svi pričaju o Evropi, ali niko ne izlazi iz svoje političke avlije – konstatuje ovaj ugledni član srpske dijaspore.

Janić posebno upozorava na nedovoljnu saradnju između dijaspore i naših vlasti, a kao primer navodi slabu koordinaciju oko dešavanja na Kosovu.

– Sve što ova vlada donese u vezi s Kosovom, a ne da glasonošama kao što je organizovana dijaspora, nekorisno je za nas. Nijedna naša organizacija nije dobila od vlade belu knjigu o Kosovu, a od koordinacionog centra za Kosovo smo 20 puta podatke o stradanju našeg naroda na Kosovu, ali ih do sada nismo dobili – ističe na kraju Janić.

B. Đokić

Ugledni domaćin

Nikola Janić živi i radi u Švedskoj već 37 godina. Ovaj ugledni član dijaspore između ostalog je član Saveta švedske vlade po pitanju integracije i etničke ravnopravnosti, predsednik Srpskog saveza i koordinator Ujedinjene srpske dijaspore Evrope koja ima preko 80.000 članova. U Švedskoj izdaje časopis Koreni, koji je prvenstveno namenjen našim ljudima u dijaspori.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komentar ovde
Molimo unesite vaše ime ovde