Na znanje Srpskoj javnosti u rasejanju i matici

0
57

Dr Vojislav Koštunica, mandatar za sastav Vlade Srbije
Gospodin Vuk Drašković, predsednik SPO
Na znanje Srpskoj javnosti u rasejanju i matici

Suočeni sa predpostavkama, predlozima i iz “pouzdanih izvora” prenešenim tvrdnjama o predstojećem imenovanju ministra za dijasporu, imamo utisak da je u odnosima sa dijasporom i dalje “sve po starom“. Pojedinci i domaće asocijacije uzimaju sebi pravo da govore u ime dijaspore a onima koji čine tu dijasporu, Srbima u rasejanju i njihovim čelnim organizacijama u respektivnim zemljama, dijalog se uskraćuje ćutanjem i izostalim responsom od strane onih koji će formirati ministarstvo za dijasporu.

 

Uz svo dužno poštovanje za od njih predložene ličnosti (svi imaju pravo da predlažu) neprihvatljivo je ignorisanje mišljenja većine da bi to mesto (ukoliko ministar ne bude iz matice) trebalo da pripadne Evropskoj srpskoj dijaspori. Srbija je deo Evrope a bice i buduća članica Evropske unije, u kojoj danas živi više od dva miliona naših ljudi. Američka dijaspora predhodnim vladama je, naprimer, već darovala gospođu Milentijević i gospodina Panića…

Mandatar vlade, gospodin Vojislav Koštunica obavestio me je u telefonskom razgovoru, pre održanih izbora, kao predsednika Srpskog saveza (preko 13.000 članova plaćene članarine) i koordinatora Ujedinjene Srpske dijaspore Evrope (ukupno članstvo potpisnika deklaracije USDE-a prelazi 80.000 članova) da će “odmah nakon izbora početi razgovori sa predstavnicima dijaspore“. Verujemo da to obećanje obuhvata i one pod čijom ingerencijom je i pomenuto ministarstvo i da će do razgovora doći PRE, a ne posle konačne odluke o ministarstvu i njegovom ministru. Time bi se takođe izbeglo ponavljanje greške koja je učinjena prilikom stvaranja “Agencije za dijasporu“ osnovane bez znanja dijaspore. Najbolji pokazatelj koliko su institucije i koji su pojedinci prihvatljivi u dijaspori ilustruje anketa (976 glasova) sprovedena od “Srpskog poslovanja“ iz Australije sa pitanjem:

Ko od navedenih je po vašem mišljenju najozbilniji kandidat za ministra za dijasporu?

 

Majkl Đorđević

3.69 % (36)

Mira Alečković – Nikolić

1.23 % (12)

Nikola Janić

66.39% (648)

Mira Beham

19.47 % (190)

Milan Protić

0.31 % (3)

niko od navedenih

5.43 % (53)

ne znam

0.41 % (4)

dijaspori poseban ministar nije potreban

3.07 % (30)

Onima koji nisu imali prilike da pročitaju moj stav u vezi ove ankete citiram deo pisma upućenog “Srpskom poslovanju“ i javnosti u kome, između ostalog, piše:

”Očigledno je da većina prihvata potrebu da se među dijasporom primarno mora napraviti pošten i za sve koristan ”inventar” među nama samima. Vreme je da svi znamo, i mi u rasejanju i javnost i političari u matici, koji i kakvi se igrači nalaze u timu ”dijasppora”. Koga i koliko nas predstavljaju? Koje su im vrednosti i mogućnosti da bi mogli da u naše ime zaigraju u timu koji bi trebalo da se izbori za časniju i bolju budućnost našeg naroda. Međutim nikako ne treba zaboraviti da su mnogi koji se ne eksponiraju zaslužni isto toliko, a nekada i više od mnogih od nas, za finalni i za maticu i rasejanje egzistencijalno važan rezultat. Bez koordinirane masovnosti, angažovanja i pomoći organizacija dijaspore, Vlada naše matice neće moći da se izbori za sva prava koja pripadaju našem narodu i otadžbini. Za veću efikasnost neophodno je da svako od nas odgovorno odradi svoj deo posla tamo gde može i da bude, ili ostane, tamo gde mu je mesto.

Ubeđen sam da isto kao što u matici partije kandiduju svoje predstavnike a narod među njima ih bira, treba da dozvole i dijaspori da sama učini isto. Ako se misli ozbiljno onda je osnova tome da se predstavnici vlade u otvorenom dijalogu sa predstavnicima naših čelnih organizacija dogovore o kandidatima koje ”obe strane” prihvataju kao potencialnog ministra za taj eventualan i odgovoran posao.

Moju ličnu odgovornost i bezgraničnu odanost narodu od koga potičem znam. Znam takođe šta mogu, gde mogu i koliko mogu da učinim. Ali isto tako neopozivo znam i da nikada ne bih prihvatio eventualno ponuđeno mesto ministra za dijasporu. Iz tog razloga još jednom deklarišem da me ”ministarska stolica” ne interesuje a kao predstavnika jedne od čelnih organizacija srpske dijaspore sebe vidim jedino u dijalogu o osobi kojoj bi se to mesto ponudilo. Iz gore navedenih razloga ne vidim potrebe da moje ime i dalje ostane na listi vaše ankete”.

Sigurno je da nisam jedini koji je svestan da našoj matici i njenim građanima mogu skromno, ali više, da pomognem “tamo gde sam“ nego u fotelji u kojoj me vide glasači u anketi.

Potpisnici USDE-a ubeđeni su da ignorisanje srpskih organizacija i njenih čelnika u Evropi može u skorašnjoj budućnosti neželjeno da rezultira u kontraproduktivan period između matice i dijaspore. Vlada koja ne uvažava masovnost trećine našeg naroda koji je u rasejanju, ili koja tu masovnost neodgovorno zapostavlja zarad pojedinaca, neće nikada biti „naša“ već samo privremena. Demokratski dogovor dijaspore i “njenog“ ministarstva neophodan je i hitan. Umesto dosadašnje nekreativnosti jedan nov, profesionalno osmišljen dogovor i koordiniran rad i jednih i drugih mogao bi da postane onaj priželjkivan „kec iz rukava“ koji je neophodan Srpskoj Vlad u njenim razgovorima sa Evropskom Unijom i Amerikom.

Hitno treba angažovati i iskoristiti sve mogućnosti dijaspore za informisanje zapadne javnosti i vlada zapadnih zemalja, političkih partija, medija, organizacija, institucija i asocijacija o prećutanom ignorisanju rezolucije 1244 i četvorogodišnjem teroru nad srpskim narodom na Kosovu i svakodnevnom kršenju njihovih judskih i drugih prava. Primarno pravo na život i ličnu svojinu uskraćeno je i Srbima na Kosovu i u Srbiji. Ako za naš narod i otadžbinu ne tražimo prava koja imaju građani u Svedskoj, Engleskoj, Francuskoj, Nemačkoj… u čemu organizovana dijaspora može dosta pomoći, Srbija će ostati izolovana a Kosovo će još samo malo biti “privremena“ Srpska pokrajina koja će možda postati “bivša Srpska pokrajina“.

Nemojte to dozvoliti. Do sada ste skoro sve radili bez dijaspore i sa vašim ličnim prijateljima iz dijaspore. Probajte sa dijasporom. Možda tada neće izostati neki konkretniji rezultat od onih koje smo očekivali i priželjkivali više od četiri godine. Očekujemo vaš poziv za dijalog.

Nikola Janić
Predsednik Srpskog saveza
i kordinator USDE-a

Potpis

predsednistvo@usde.se

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komentar ovde
Molimo unesite vaše ime ovde