Srbija se neće odreći Kosova

0
85

Kao sav svedski narod tako i ja, Srbin u Svedskoj, gledam na TV-ekranima i svakodnevno citam u stampi price o stradanju albanskih izbeglica sa Kosova. Cinjenica da su i oni deo naroda koji zeli da odvoji deo moje zemlje u korist velike Albanije, ne utice na moje osecaje koji su jaki i istiniti. Nasim opstim reagovanjem i angazovanjem momentalno upravljaju osecaji koji naviru kod svakog coveka koji vidi boso albansko dete koje u blatu i hladnoci stoji pored majke koja je na granici nervnog sloma.

 

Izgleda da su te slike blokirale nasu moc (kod nekih ne postoji ni volja), da sredimo nase misli i da pokazemo zajednicki napor kako bi zaustavili bombardovanje i sprecili jos vecu katastrofu. Vise ne mozemo dozvoliti da se pakao nastavi samo da bi Nato zadrzao svoju verodostojnost. Svima je jasno da Srbi nikada nece dobrovoljno ili na osnovu “politickih” dogovora da prihvate okupaciju svoje zemlje. Dogadjanja na Balkanu ne mogu se objasniti, opravdati ili obojiti samo crno-belo. Tome ne pomazu ni jednostrana i pristrasna selektiranja informacija koje se plasiraju u medijima. Ko zaista moze da poveruje da je iskljucivo i jedini krivac za “srpska etnicka ciscenja” Milosevic? Talas izbeglica sa Kosova pokrenuo se tek posle pocetka Nato bombardovanja.
 

Objašnjenja su neodrživa

Nato bombarduje mostove, puteve, zeleznicke pruge, skole, fabrike, i druge civilne ciljeve. Sve to, kako kazu, moze biti od pomoci jugoslovenskoj amiji. Ako je zaista tako da toplane za grejanje stanova, ili novorodjena srpska deca i pacijenti po bolnicama u Beogradu koje su pretrpele ostecenja od Nato bombardovanja mogu da se racunaju kao “vojni ciljevi”, onda postoje i druga prihvatljva objasnjenja koja bi mogla baciti malo drugacijeg svetla na izbeglicku katastrofu koja navire iz Kosova. Objasnjenje i tvrdnje da je jedini krivac neosetljivi “diktator” Milosevic, neodrzivo je. Tim pre sto je zadnjih dana primetno da u talasu izbeglica nisu samo zene, starci i deca, vec da medju njima u velikom broju ima sredovecnih i mladih albanaca. Ovde govorim o onom delu izbeglica koje bi se eventualno mogle pripisati srpskoj savesti. Pojacani vazdusni teror alijanse Nato i eventualni planovi za ulazak njihovih kopnenih snaga na Kosovo, nije nista drugo vec ulazak u rat velikih razmera. Isto kao sto Nato zeli da njihovi gubitci budu minimalni, tako je i duznost vrha jugoslovenske armije da gubitke svojih vojnika svede na minimum. Racunajuci na mogucnost sukoba izmedju Nato trupa, albanske OVK gerile i jugoslovenske armije na Kosovu, mozda i Srbi vide te albance kao “voljni cilj”, odnosno da ce oni ucestvovati u buducim borbama ili da ce pomagati OVK i Nato trupe. U svom obracanu naciji Clinton izjavljuje da ce Nato nastaviti sa bombardovanjem sve dok Milsevic ne prihvati onaj neprihvatljivi ultimatum u kome Nato zahteva da Srbija dobrovoljno prihvati okupaciju svojih teritorija. I gospodin Klinton i Nato bi morali znati da po ustavu SRJ niko nema pravo da potpise jadan takav “sporazum”. I koliko bi takav papir bio vredan? Sav srpski narod cvrst je u svojoj odluci na ne dozvoli odcepljenje najsvetijeg dela svoje zemlje. Traziti od Srbije da prepusti Kosovo siptarima bilo bi isto kao kada bi se od Saudi Arabije trazilo (i Nato je bombardovao) da svoju muslimansku meku prepuste hriscanima. Pocetkom drugog svetskog rata jedan jugoslovenski politicar je potpisao ultimativnu kapitulaciju koju je Hitler zahtevao od Jugoslavije. Ali, mnogi su danas zaboravili, da je za Srbe taj papir bio bezvredan i da su odbili da kapituliraju. Zbog tog prkosnog i hrabrog stava Srbi su decenijama slavljeni od celog sveta. Danas, iste te zemlje koje su se divile Srbima zbog njihovog neprihvatanja Hitlerovog ultimatuma, bombarduju i prete da uniste Srbiju i Srbe, zbog naseg odbijanja da danas prihvatimo njihov ultimatum, koji oni tako divno i dalje nazivaju “mirovnim dogovorom”.
 

Zašto se ne pomaže Kurdima?

Kukavicko bombardovanje samostalne i nezavisne Jugoslavije, sto je u suprotnosti medjunarodnom pravu i povelji Ujedinjenih nacija, objasnjavaju lazima da se oni bore za ljudska prava albanaca na Kosovu. Zbog toga njihove bombe i krstarece rakete pustose Jugoslaviju, a istovremeno Nato ne koristi mogucnost da (bez bombi i krstarecih raketa) obezbedi ta prava i zaustavi dugotrajno proganjanje i ubistva (30.000 dosada) kurda, koja vrsi turska armija. Zasto dozvoljavamo da se u Evropi vodi rat koji ima za cilj da za 1.400.000 albanaca stvori drzavu na stetu Srbije i Jugoslavije, kada istovremeno 12.000.000 kurda u Turskoj nemaju prava ni na kulturnu autonomiju? Alijansa vodi rat za “ljudska prava”na Kosovu gde albanci imaju svoje skole, univerzitet, Tv-stanice i oko 50 novina i casopisa na svom, albanskom jeziku, a istovremeno cute da su u Turskoj (koja je clanica glorifisane demokratske alijanse Nato) kurdima zabranjena sva ljudska prava pa cak i da govore svoj maternji jezik. Takav dupli moral, lazi i koordinirana propaganda koju vodi deo njihovih medija, nikada nemogu biti doprinos miru na ovim prostorima. Naprotiv to iskljucivo vodi jes vecim borbenim dejstvima i ratu. Oni koji su jednostrani danas, kakav ce stav zauzet sutra kada mozda milioni srpskih majki i dece zatraze utociste na granicama njihovih zemalja? Ili ce Evropa zatvoriti svoje granice za srpske izbeglice, isto kao sto je Svedska pocetkom drugog svetskog rata zatvorila svoje granice za sve jevrejske izbeglice koje su trazile zastitu za ono poslednje sto im je ostalo – zivot?

Članak rasprave objavljen u velikotiražnom švedskom listu “Geteborgs Posten”, 11.09.1999.

Nikola Janić,
predsednik Srpskog saveza i
član saveta švedske vlade po pitanju
integracije i etničke ravnopravnosti

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komentar ovde
Molimo unesite vaše ime ovde