Zbog ljubomore i inata…

0
142

Humanitarna studentska organizacija iz Kanade “28 juni” nije odgovorila na tri postavljena pitanja u tekstu: http://www.koreni.rs/kad-davo-uzme-pod-svoje/. Ne odgovaraju da li je broj poslate medicinske opreme bio isti sa brojem koji je isporučen i verifikovan u Gračanici? Ne izjašnjavaju se da li su medicinsku opremu i artikle kupovali od organizacije Eagles Nest Foundation, čiji je predsednik izvršio procenu aktuelne pošiljke na 1.500.000 dolara?

Kao i svaki drugi medij i www.koreni.rs ima obavezu da javnost upozna o dešavanjima koja su od opšteg interesa. Naravno, i da prenese sve, imenom i prezimenom potpisane informacije o nečemu ili o nekome, uključujući i one neprijatne. Na osnovu činjenica iznesenih u pročitanom tekstu, čitaoci donose o tome svoj zaključak, stav ili sud.

Za razliku od javnog servisa RTS-a mi poštujemo obavezu medija o svestranosti i zakonom garantovanom pravu svakog čoveka na slobodu misli i izgovorene reči. Nikada ne cenzurišemo niti selektiramo prispele komentare (kao što to čini RTS) ako pošiljalac nije anoniman. Na naša i na pitanja naših čitalaca očekujemo odgovor od onih kojima su ta pitanja upućena, a iznenađeni smo da predsednik humanitarne organizacije “28. jun” nije odgovorio ni na pitanje da li je ili koliko je njegova pesma “Kosovka” donela novca “28. junu”?

Da li je on (Filip Filipi) dao ličnu donaciju o kojoj nam je pisao? Da li je u tom slučaju donacija data posle zarađenog novca od prodaje pesme ili pre, jer “28 jun” ima među troškovima i stavku u visini od 7000 dolara koja se odnosi na: “Cost for Kosovska (song) (Production+Promotion+Feature+Studio)-$7,000″

Ponekad se ljudi prevare u proceni da ćutanjem može da se “stavi poklopac” na pokrenutu temu (u ovom slučaju donacije i transparentnost u radu humanitarne organizacije “28. jun”) a zaborave da medij koji je pisao o tome ima obavezu da, i bez njihovog učešća, javnosti prezentira informacije koje poseduje. Ako “28. jun” u periodu od deset dana portalu www.koreni.rs nije odgovorio na tri pitanja nelogično je očekivati od njih istinu o brojevima 199, 349, 1388 i 1939, a koji su u vezi sa artiklima u kontejneru sa poslatom pomoći.

Paking lista tog sve više i više “misterioznog” kontejnera prispelog u Gračanicu pokazuje da je u kontejneru bilo ukupno 1939 medicinskih artikala, ali na listi preuzete pomoći, može da se pročita i da za:

1388 artikala nije naveden rok trajanja

349 artikala ima naveden rok trajanja, ali za deo tih artikala rok je isticao za nekoliko meseci

199 artikala je imalo naveden datum, do kada su mogli da se upotrebljavaju, ali su im rokovi upotrebe istekli pre više godina. Znači da su ovih 199 medicinskih artikala isporučene pomoći, već godinama bili neupotrebljivi.

Činjenica da je ovim artiklima rok važnosti za upotrebu prošao pre 4 (četiri), pre 5 (pet), pa i pre 10 godina, predsedniku “28 juna” nije bila prepreka da u otvorenom pismu (u kome su sami sebi postavljali pitanja i sami na to odgovarali), videti članak na stranici http://www.koreni.rs/nikada-ne-bi-rizikovali/) na pitanje, da li su slali opremu kojoj je istekao rok trajanja, napiše:

“Ne, sva medicinska oprema i svi aparati koje je organizacija “28. Jun” poslala su od najvišeg kvaliteta i definitivno im nije istekao rok trajanja. Opremu su proveravali prvo donatori iste, zatim članovi “28. Jun-a”, i na kraju radnici institucije koji prime pošiljku. “28. Jun” je osnovana kako bi pomogla Srbima kojima je ta pomoć potrebna, i nikada ne bi rizikovala njihovo zdravlje i dobrobit isteklom ili kompromitovanom opremom”.

Pisanje o listama poslate pomoći moglo je da ostane na ovome, da 26. januara na adresu koreni@telia.com, Vaseljanske i Miloša Šupice, nije stigao od Filipija mejl, tada za mene nerazumljiv, u kome je između ostalog pisalo:

“Ne zvuči veoma izdajničko a?
Ja ne očekujem javno izvinjenje, prestao sam da čitam vaše gluposti odavno. Nego sam samo hteo da vas troje znate da ste napali osobu koja je uvek bila patriota…Zašto?..zbog ljubomore i inata… Čestitam Miloše, čuo sam da će pisati o vama u Forbes-u….”

Nije mi bilo jasno šta je to što “ne zvuči veoma izdajnički”, a onda sam video da se u prilogu ove poruke nalazi fotografija mejla koji je Filipi poslao na adresu Euleksa na Kosovu. To je po njemu bio dokaz njegovog patriotizma, o kome www.koreni.rs nikada nisu ni pisali, a nije mi bilo ni jasno zašto je priložio fotografiju mejla, na kome je “odsečen” odgovor službenika Euleksa? Po meni, taj meil nema veze sa patriotizmom, ali ima sa ćutanjem organizacije “28. jun” o milionima dolara i da javnost do danas ne zna koliko miliona?

Ranije poslati dokumenti od gospodina Šupice o vrednosti i odredištu pomoći, koji su objavljeni i na osnovu kojih su zatražena objašnjenja od organizacije koja je prikupljala donacije, gospodin Filipi svrstava u “gluposti koje je on odavno prestao da čita” i smatra da ga tri čoveka “napadaju” zbog njihove ljubomore?! Ej, dečko? Ni Koreni ni Vaseljenska ne bave se ni slanjem kontejnera sa humanitarnom pomoći ni repovanjem, a cenjeni gospodin Šupica je do danas poslao, ili imao učešća u slanju između 70 – 80 kontejnera pomoći maticama. Na šta bi onda neko od ovih trojice mogao da bude ljubomoran? Verujem da se mnogi, ne samo ova trojica, pitaju kako je predsednik mladih, sa tolikim “kapacitetom njihovih mozgova”, kako se opisuju članovi “28 juna”, mogao da dovede u vezu urednike tih medija i gospodina Šupicu sa ljubomorom na organizaciju ili na njega lično? Da nije on, možda nesvesno, dao odgovor i na ovo pitanje, kada je negde rekao da postoje pojedinci koji “..nastavljaju da truju naš narod svojim sebičnim individualizmom…?” Možda to ne bi izgovorio (a slažem se da takvi postoje) da se pogledao u ogledalu i da mu je bila poznata izreka kod našeg naroda: “Ko ga oglasio, taj ga i oprasio”. Pitanje je i kako to da članovi “28 juna” – čije uspehe opisuju rečima: “usmerenost, naporan rad, sreća i sposobnost da budu fokusirani” – nisu zahtevali od predsednika organizacije da se, umesto njegovog ličnog inata (ili potrebe da nešto sakrije?), fokusiraju i on i oni da konkretno i istinito odgovore na pitanja o donacijama, o vrednosti pošiljke, o isteklim rokovima…? Zar “najtransparentnija organizacija na svetu” može (i sme) da se bavi skrivanjem i ćutanjem?!

Lično neću da krijem da se nisam osećao dobro kada sam pisao o Filipovom mejlu od 26. januara. Pokušao sam da to ne mešam sa ozbiljnom temom, kao što je sakupljanje humanitarne pomoći i donacija milionske vrednosti između 5.000.000 i 7.500.000 dolara. Nije važno ni to što objavljivanje suprotnih stavova i iznošenje različitih procena vrednosti njihove pošiljke neki od njih tumače kao “napad na osobu koja je uvek bila patriota”. Ali mogućnost da izbegnem pominjanje tog mejla nestala je kada sam pročitao njegovu poruku gospodinu Milošu da će o njemu (Šupici) da piše američki časopis “Forbes”. Danas je skoro izvesno da će taj časopis, koji inače prati rad humanitarnih organizacija, možda pisati nešto, ali sigurno ne o desetinama kontejnera poslatih od gospodina Šupice. Možda o onome što je organizacija “28 juni” poslala novinaru tog časopisa, gospodinu Vilijamu Baretu (William P. Barrett), a ovaj čuveni novinar u odgovoru gospodinu Šupici (vezanom za rad organizacije “28. jun”) između ostalog napisao i sledeće:

Priča se izgleda neprestano menja i to na više nivoa. Sada se izgleda manipuliše sa tri liste pakovanja, jedno je ono što bih nazvao “kraća lista” koju si ti koristio za evaluaciju (a koju si mi prosledio) i druga “duža lista” (koju sam dobio od “28.juna” i koju sam i tebi prosledio, koja u sebi sadrži metapodatke u Excel formatu i koji ukazuju na to da je u jednom momentu tu listu otvarala organizacija Shirley of Universal Aide Society, sa kojom organizacija “28. jun”, kako oni tvrde, nikada nije sarađivala); i možda još jedna lista koju je u međuvremenu izdala organizacija “28. jun”. Očigledno je da ostaje da se utvrdi koja je lista “prava” lista. U svemu ovome ključ rešenja bi mogao da bude u…”.

Nikola Janić

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komentar ovde
Molimo unesite vaše ime ovde