Izlaganje Nikole Janića

2
72
Vidovdanski dani dijaspore i Srba u regionu 2009.  
Vidovdanski dani dijaspore i Srba u regionu 25.06.2009.

Rečeno pre godinu dana, a aktuelno i danas…

Dame i gospodo, poštovani prijatelji,

Mi koji smo danas ovde uglavnom znamo da je ovo deseta godina održavanja već tradicionalnih Vidovdanskih dana dijaspore. Ali da li znamo koliko je za tih deset godina, matici obećano od rasejanja, i obratno, a koliko je od svih tih obećanja realizovano i ispunjeno?

Mnogo se toga dogodilo u toj deceniji, a jedino je odnos matice i rasejanja ostao na istoj crti. Da li zbog toga što vi u matici niste pokazali interesovanje da sagledate vašu dijasporu onakvom kakva ona uistinu i jeste? A vaše rasejanje nije ni to, ni takvo, kakvo se godinama predstavlja u pojedinim medijima i javnosti. Posebno od jednog dela medija, određenih redakcija, TV reportera i novinara.   

Mi u rasejanju nismo, kako neki veruju, ni pogodna ciljna grupa za političko manipulisanje, ni mašina sa koje se otrese prašina samo kada je potrebno glasanje za pesme Evrovizije ili za svetska čuda. Niti su Srbija samo srpski teniseri, srpski političari i haški optuženici. Srbija smo svi mi zajedno, osam miliona vas ovde, i dvaipo miliona nas koji živimo izvan granica Srbije. Među nama u rasejanju je oko pet hiljada visokih intelektualaca i eksperata, na stotine cenjenih umetnika i i isto toliko naših elitnih sportista rasutih po planeti, kao i više stotina hiljada poslovnih ljudi. Imamo bogatstvo srpske duše a i zemlja nam je lepa i bogata, mada je veliki deo naroda u njoj danas nedozvoljivo siromašan. Možda vi zaista to ne znate, ali mi znamo da je srska dijaspora šarolik a nedovršen mozaik i neiskorišćen potencijal ogromne vrednosti i znanja. Dozvolite mi da o tome kažem neku reč:

Srpsko rasejanje je izuzetno specifično.  Posle 75 godina postojanja Jugoslavije ono danas oseća Srbiju kao svoju centralnu maticu. Mnogi su iz Hrvatske, Bosne, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, bivših jugoslovenskih Republika, a danas država, i sa Kosova, sa područja gde se Srbima krše ljudska prava, sputava, pa i fizički kažnjava srpska pripadnost, i gde se nesmetano prekraja istorija njihovog entiteta i porekla.

Vlade Srbije i Republike Srpske godinama se oglušuju o svoju obavezu da urade ono što mi konstantno preklinjemo da se učini, a što je u interesu građana Srbije i Republike Srpske:  Da zajedno sa nama naprave korektan inventar naše dijaspore, da se prebrojimo i da zajedno “skeniramo” šta imamo i gde to imamo. Da znamo šta možemo, a šta ne, i da konačno zaokružimo naš, nažalost, predugo raštrkan i neskladan mozaik. Da u njemu svako prepozna svoje mesto i da zna, da svi mi znamo, da ako ijedan njegov deo nije tamo gde bi trebalo da bude, to nije mozaik opstanka naše Matice. Da li je neko patriota i veličinu pojedinačnog patriotizma ne određujemo i merimo na osnovu toga koliko je puta nečiji nestomišljenik nazvan izdajicom srpskog naroda, bez validnih dokaza. Naša iskrena želja je da takvo vrednovanje patriotizma što pre nestane i iz rečnika nekih poslanika u Skupštini Republike Srbije.

Osnov konstruktivne saradnje matice i rasejanja vidimo u budućem dijalogu u kome ćete vi zaista hteti da čujete šta mi želimo, šta hoćemo, i zašto to hoćemo? Da se razgovori sa predstavnicima vlasti u Srbiji ne završavaju sa: “Bilo mi je drago da smo porazgovarali”, već sa konkretnim zaključkom i dogovorom o onome što je po vama korisno i prihvatljivo, a šta nije. Kako nisam siguran da će ovakva godinama destruktivna praksa preko noći da se transformiše u konstruktivnost, reći ću vam odmah šta mi hoćemo – a vi razmislite zašto smo prisiljeni da vam ono što smatramo normalnim i logičnim, na ovom skupu saopštavamo javnim apelom: Rasejanje želi da nas više ne delite, jer smo jedan narod, i mi tamo, i vi ovde. Hoćemo, i možemo, bez naplate mostarine, da budemo most budućih dobrih odnosa naše matice sa zemljama u kojima živi i deluje naša dijaspora.

Diplomatija države Srbije radi svoj posao i mi se u to ne mešamo. Ali postoji toliko toga, što je izvan diplomatskog delokruga, mogućnosti i ovlašćenja. Ima ciljnih odredišta od ogromne važnosti do kojih zvanična diplomatija nema pristupa a gde mi, koji smo njihovi poreski obveznici sa pravom glasa, imamo. Tamo gde vas nisu čuli, mi treba da progovorimo i da od tih zemalja zahtevamo da od Srbije i Republike Srpske ne traži ni manje ni više nego koliko traže od svih drugih koji su nekada činili bivšu Jugoslaviju. I da ne zahtevaju od bilo koga ono što ni oni, u svojim uhodanim demokratijama, nisu dali drugima.

SVI MI, poštovane dame i gospodo, svuda u svetu, moramo da progovorimo jednim koordiniranim i horski dirigovanim glasom za promenu režiranog imadža o Srbima kao jedinim lošim momcima u Evropi. Niko nema pravo da ne razume našu rešenost da ne dozvolimo da bilo ko nastavi da upire prstom u našu decu i decu naše dece, i kaže: ”Oni su ti loši… jer su Srbi” . Važno je da naglasim da borba protiv jednostranog optuživanja srpskog naroda za sve i svašta nikako ne znači prećutkivanje ili umanjivanje onoga što se zaista dešavalo drugim narodima na ovim prostorima. Ali podjednako  je važno da vas podsetim da ne smemo da ostanemo pasivni, a svesni smo da se  iskrivljena slika o nama svakim danom sve više učvršćuje, i da su u školama nekih zapadnih zemalja, do ne tako davno, Srbi opisivani kao ”Narod koji ima čudan nagon da seče uši i noseve”.

Istina o nama, ali i o drugima, je neophodnost za sveobuhvatnu komunikaciju i poslovnu saradnja Srbije sa svetom. Imperativ je i za njenu evropsku integraciju, sa kojom možda ne treba nepromišljeno žuriti, jer se u žurbi ponekad prihvata i ono o čemu nismo stigli da dobro promislimo, prostudiramo značenje odluke, ili eventualnu mogućnost protiv uslova.

Da ne bi bilo proizvoljnih, modifikovanih  pa i pogrešnih citiranja i tumačenja mojih reči, biću sasvim jasan: kada govorim o potrebi promene našeg imidža kao naroda, ne govorim samo o Srbima iz Srbije, ili samo o Srbiji, nego o svim Srbima bez obzira gde su bili juče, gde su danas, ili gde će se nalaziti sutra. Srpsko rasejanje ima i ekonomski i intelektualni potencijal da doprinese napretku i razvoju Srbije, jer mi želimo da vidimo kako nam se rađa Srbija, a ne kako nam rastu srpska groblja u rasejanju.

Koliko se radujemo da je među nama Premijer Republike Srpske, gospodin Milorad Dodik, toliko nam je žao da Predsednik Srbije, gospodin Boris Tadić, ili Premijer Vlade gospodin Cvetković, nisu mogli da prisustvuju ovom skupu. Ali hoću da verujem da će i oni biti detaljno upoznati sa ovde izgovorenim i od nas predloženim. A to znači da se iskreno nadam da ćemo najzad početi da zajedno, udruženim naporima, radimo ono što je trebalo da smo počeli u nekom odavno prošlom vremenu. Ali kako naš narod kaže: „Ako se hoće, nikada nije kasno“!

Poruka sa evropskog samita u Novom Sadu je da su danas glavni principi srpske politike – jedinstvo, solidarnost i kontinuitet. Za te principe treba da se angažujemo svi mi ovde kod kuće, kao i svi mi u rasejanju.

Upravo na tim principima je neophodan dogovor kako da u svetu gradimo nov imidž srpskog naroda i Srbije! Predlažem da zajedno – matica i dijaspora – izrade program novog lika Srbije, a da nam vodilja bude: Istina, i ništa osim istine.

Nadam se da će odgovorni u matici, i svi ovde prisutni, da prihvate ovaj predlog, po mom dubokom uverenju koristan za našu državu, njene građane i sve naše ljude ma gde živeli. A ako rešimo da „već sutra“ krenemo sa razgovorom o deteljima ovog poduhvata, verujem da će visokopreosvećeni Mitropolit, gospodin Amfilohije naš rad da blagoslovi. Da od danas odnos matice i rasejanja bude blagorodan i zasnovan na pomenutim principima. A kad imamo jedinstvo i soldarnost, kontunuitet dolazi sam od sebe.

Tako je moguće i ubrzati i poboljšati međunarodni položaj Srbije a do sada uobičajen govor, da se transvormiše u jezik dužnog poštovanja, međusobnog, i međunarodnog razumevanja. 

I još da dodam: Kada ispred bilo kojeg dela našeg rasejanja govorimo o matici mi, gospodine Dodik, ne mislimo samo na Srbiju, već sa istim intezitetom mislimo, i brinemo se i za Republiku Srpsku.

Hvala vam.

Nikola Janić,
www.janic.se
janic@telia.com
Tel. u Srbiji: +381 69 570 11 09 / Tel u Švedskoj: +46 70 570 11 09

2 KOMENTARA

  1. Gospodine Nikola,
    Interesuje me da li ima nekog rezultata od svih vasih dugogodisnjih zalaganja za nasu dijasporu i nas narod?

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komentar ovde
Molimo unesite vaše ime ovde